hæx.com logo

Fremtidstanker, kunstig intelligens

Teknologi beveger seg veldig fort om dagene, her er litt aggregert informasjon som kanskje er nyttig, skrevet for samle mine egne tanker om situasjonen litt også.

Kunstig intelligens

The Basics

Når det snakkes om "en AI" nå til dags så snakkes det om modeller. Disse modellene kan anses som en slags hjerne, de er datafiler på titallts gigabytes. Disse modellene lages/trenes ved å bruke enorme mengder data og datakraft.

Data som brukes er typisk hentet fra internett; forsikringspriser, reddit, forumer, facebook, twitter/X, wikipedia, or annet, you name it.

Datakraften som trengs kommer typisk fra grafikkort, fordi grafikkort kan gjøre veldig mye prosessering på en gang. Her er NVIDIA og andre skjermkort-produsenter store medvirkere.

I bunn og grunn, etter hva jeg forstår, så er en modell ulike koblinger mellom data. Det er på en måte en gigantisk CSV-fil med tall som representerer hvordan informasjon er koblet sammen (vektormatriser).

En god beskrivelse fra wikipedia; "et systems evne til å korrekt tolke eksterne data, å lære av slike data, og å bruke denne kunnskapen til å oppnå spesifikke mål og oppgaver gjennom fleksibel tilpasning"

Visuell guiding

What Is Artificial Intelligence (AI)? Definition, Types, Goals, Challenges, and Trends in 2022 - Spiceworks

Steps of Developing AI Models. | Download Scientific Diagram

A Closer Look at the Main AI Models and Their Applications

Foundation models for generalist medical artificial intelligence | Nature

 

AI model: what does it mean and what does it do?

What is Artificial Intelligence ( AI) in 2024?- Great Learning

AI Model: Definition, Process & Types

De store spillerne

Google

Fra Google Deepmind, Google sin modell i dag er PaLM 2: https://ai.google/discover/palm2/

Man kan chatte med den her: https://bard.google.com/chat

Nylig publiserte Google Gemini som er en enda smartere og bedre modell, som kan forstå multimedia på veldig interessante måter. Gemini kommer trolig til å "erstatte" PaLM2 og fungerer som Google-assistenten.

https://www.youtube.com/@Google/videos

https://deepmind.google/technologies/gemini/

Det er gratis (spørs hvordan man definerer gratis) å bruke disse tjenestene.

OpenAI / Microsoft

OpenAI ble laget av gjengen Elon Musk, Sam Altman, Ilya Sutskever, Greg Brockman. Selskapet skulle være åpent og ledende, men har blitt kjøpt opp/inn av Microsoft og de har blitt mer som en "closed sources" bedrift.

ChatGPT er et grensesnitt fra OpenAI som virkelig gjorde fart på AI-bølgen. Modellene er ChatGPT 3.5 og , ChatGPT 4. Det koster penger å bruke disse tjenestene.

https://chat.openai.com/

Grok / X / Elon Musk

Elon Musk har alltid ønsket mer åpenhet og har vært pådriver for dette, så han laget Grok, en annen modell, mye basert på data fra X, tidligere Twitter, som han ønsker skal være en åpen plattform for mennesker.

Huggingface

Huggingsface er et samlested der det deles modeller, datasett, veiledninger og annet angående AI, laget "av folket".

https://huggingface.co/

 

Bekymringer og sikkerhet

Utvikling av denne teknologien kan ha konsekvenser, og AI safety er et stort ønske av mange. Det virker som at Elon Musk og Ilya Sutskever har store bekymringer, men det er ikke lett å vite hva/fra hvem og hvordan fremtiden spiller ut her.

Når folk som Ilya Sutskever (en av de mest siterte forskerne noensinne), og Elon Musk (Paypal/X/Tesla/SpaceX/osv..) viser sterke bekymringer, så tror jeg at verden burde pause litt og stille spørsmål rundt utvikling. Eller i hvert fall kreve å vite hva bekymringene er. Jeg tror åpenhet er viktig for denne fremtiden, vi får se.

David Shapiro har forresten veldig mange nyttige videoer og tanker rundt dette, som jeg anbefaler å sjekke:

https://www.youtube.com/@DaveShap

Han står også bak mange interessante rammeverk for hvordan AI burde fungere på en sikker måte, f. eks. https://github.com/daveshap/ACE_Framework

tldraw